A fénynek alapvető szerepe van mindennapi életünkben: elengedhetetlen a látáshoz és hozzájárul általános jó közérzetünkhöz , de a fény idő előtti öregedést is okozhat.

Az UV sugárzás és a kék fény mindenhol jelen van; kültéren (napsütéses és felhős időben,esőben vagy hóban) és beltéren is (LED lámpák, modern készülékek kijelzője) egyaránt. Az UV sugárzás nem csak bőrünkre jelent veszélyt, hanem a szemünkre is. Életünk során hatása összeadódik, ami gyorsíthatja a szürkehályog kialakulását. Az ibolya kék fényről csak nemrégiben állapították meg, hogy károsítja a retinasejteket. Hosszú távú káros hatása gyorsíthatja az időskori makuladegeneráció kialakulását.

Ez ugyanúgy igaz a gyermekekre is, mert mindennapi tevékenységeik során lényegesen többször éri őket káros fénysugárzás; több időt töltenek a szabadban, ezáltal 3-szor annyi káros UV éri őket illetve korábban kezdenek modern digitális eszközöket használni, azaz naponta átlagosan 3 órát töltenek tabletek, okostelefonok, monitorok előtt.

Nem is gondolnánk, hogy veszélyes lehet rájuk nézve, pedig a megelőzést minél hamarabb érdemes elkezdeni.Gyermekek szeme sokkal érzékenyebb a káros fényekre. Az UV sugárzás gyorsíthatja a még teljesen áttetsző szemlencséjük homályosodását és roncsolja a retinájukat. Az ibolya kék fény szintén a retinát károsítja, ami a későbbiekben látásuk leglényegesebb funkcióit veszélyeztetheti. Az UV sugárzás és a kék fény hatásai összeadódnak és felnőttkorban gyorsíthatják a különböző szembetegségek kialakulását.